Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

середу, 26 травня 2021 р.

Актуально про субсидії

     




    З 1 травня 2021 року призначення житлової субсидії здійснюється лише після подання громадянами оновлених заяв і декларацій. Відповідні документи затверджено Міністерством соціальної політики (наказ від 07.05.2021.№242) і зареєстровано в Мін`юсті.

    Житлову субсидію особам, які звернулися по її призначення будь-якого місяця з травня до вересня 2021-го року, буде нараховано починаючи з травня цього року.

    Щоб отримати нову субсидію, до органів соцзахисту треба подати такі документи:

       ЗАЯВУ  про призначення й надання житлової субсидії;

       ДЕКЛАРАЦІЮ про доходи й витрати осіб, котрі звернулися по призначення житлової субсидії;

       ДОГОВІР найму (оренди) житла (за наявності);

       ДОВІДКИ про доходи (у разі зазначення в декларації доходів, інформації про які немає в ДФС, ПФУ.

    З урахуванням нових правил не призначають субсидію, якщо хтось із членів сім`ї або складу домогосподарства:

- протягом року до звернення по субсидію купив земельну ділянку, квартиру, транспортний засіб, цінні папери, віртуальні активи та інші товари довгострокового вжитку на суму понад 50 тис.грн;

- на момент призначення субсидії має на банківському рахунку кошти,загальна сума яких перевищує 25- кратний розмір прожиткового мінімуму станом на 1 січня;

- за рік до звернення по субсидію купив іноземну валюту або банківські метали на суму понад 50 тис. грн;

- перебував за кордоном безперервно понад 60 днів (без урахування відрядження, лікування, навчання);

- не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного, за інформацією податкової та Пенсійного фонду;

- володіє автомобілем, з дати випуску якого пройшло менше 5 років, або якщо в сім'ї є більше одного автомобіля, з дати випуску якого пройшло менше 15 років;

- має заборгованість із аліментів.

    Також субсидія не призначається, якщо площа житла становить більше 130 кв. метрів для квартири і більше 230 кв. метрів для будинку. Без допомоги залишаться й ті українці, які не повернули переплату із субсидії за попередній період, або якщо в  сім'ї є борг за "комуналку" понад 340 грн.

     За словами Ірини Марчук, директора департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради (повідомляє Пресслужба Чернігівської міської ради), на сьогодні у Чернігові житлові субсидії отримує майже 35 тисяч домогосподарств. Тож усім чернігівцям протягом зазначеного періоду треба повторно подати документи, необхідні для призначення житлової субсидії.

    Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення приймають за попереднім записом. запис на прийом здійснюється за телефонами:

 - управління соціального захисту населення Деснянського району (вул. Шевченка, буд.44):

(0462) 67 03 28;

(0462) 67 08 09;

(0462) 67 16 09.

- управління соціального захисту населення Новозаводського району (вул. Івана Мазепи, буд.19):

(0462) 64 20 80;

(0462) 64 20 87;

(0462) 64 20 89.

      Заява і декларація можуть надсилатися поштою на адресу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації або в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг "Портал Дія".

    Докладніше про нововведення щодо призначення субсидій читайте в газетах "Пенсійний кур'єр"  №20, 21 травня 2021 року, "Черниговские новости: Семь дней" №18, 6 травня 2021 року, які надійшли до читальної зали Чернігівської центральної бібліотеки ім. М. Коцюбинського.


1 коментар: