Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

четвер, 11 лютого 2021 р.

Верховна Рада запровадила електронні трудові книжки


    

Верховна Рада ухвалила Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі."

    Документ має на меті запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також законодавче врегулювання питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. Реформа обліку трудової діяльності працівника полягає у поступовій відмові від паперових трудових книжок.

    Закон установлює п`ятирічний  перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей із паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника. Протягом цього періоду застосовуватиметься як паперова так і електронна форма уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру.

    Документ визначає, що внесення відомостей про трудову діяльність до Державного реєстру через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду у вигляді сканованих або оцифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо) здійснюється працівником і роботодавцем з обов`язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису.

    Після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до державного реєстру роботодавець зобов`язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під підпис, при цьому також передбачено обов`язок роботодавця вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.  

    За матеріалами газети: Праця та зарплата  №6 10 лютого 2021р. www.pza.com.ua  


 
  
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар