Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

пʼятницю, 22 січня 2021 р.

До Дня Соборності України

         


         У читальному залі бібліотеки імені М. Коцюбинського розгорнуто книжкову тематичну виставку  "Соборна Україна: від ідеї до життя". Тут представлено літературу, в якій відображено взаємини Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в 1918 - 1920 роках,  передумови та основні причини об`єднавчого процесу.  Пропоновані увазі читача  історичні нариси створені на основі джерельно-документального матеріалу, а також новітньої історіографічної літератури,  в популярній формі висвітлюють добу  Центральної Ради,   Української Держави П. Скоропадського, Директорії УНР, проголошення Акту Злуки, об`єднання українських земель в єдину соборну неподільну державу, а також добу українських визвольних змагань 1917 -1921 рр.

    1917 - 1921 рр. - один із найдраматичніших періодів вітчизняної історії, дає сприятливу можливість мільйонам громадян сучасної України дізнатися, як минулі покоління нашого народу виборювали незалежність своїй Батьківщині, склавши на вівтар її прийдешньої свободи незліченні жертви. І хоча державі не вдалося тоді зберегти єдність та незалежність, проте сама ідея соборності  і імена діячів того періоду залишилися в історії і серцях  українців.

    Представлені на виставці праці, щоденники, спогади видатних  діячів того періоду: В. Винниченка, Є. Петрушевича, М. Грушевського, П. Скоропадського, С.Петлюри допоможуть зрозуміти трагізм відомих постатей, які були виразниками  дум десятків тисяч українців і які залишилися мало зрозумілими. 

     Соборність та незалежність України є важливими поняттями і нині. Коли 24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який підтримали українці на референдумі 1 грудня, насправді відбулося відновлення державної незалежності України. Сьогодні війна на Донбасі точиться саме за соборність і нашу незалежність.

    Книжкова виставка  - привід замислитися над історією країни, сьогоденням та майбутнім нашого українського  народу!  

Немає коментарів:

Дописати коментар