Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

понеділок, 7 грудня 2020 р.

 


Традиційно, з 7 грудня 2000 року, в нашій державі відзначається День місцевого самоврядування. Це професійне свято не тільки народних обранців, а загалом усієї чернігівської громади: бо тільки спільними зусиллями можна розв’язувати проблеми, які висуває життя.

Сучасна модель місцевого самоврядування в Україні базується на положеннях міжнародного пакту, який відомий як «Європейська хартія місцевого самоврядування»(прийнятий 15 жовтня 1985 року).
Концепція місцевого самоврядування визначена статтею 3 хартії : «Місцеве самоврядування означає право і спроможність органів місцевого самоврядування в межах закону здійснювати регулювання та управління суттєвою часткою публічних справ під власну відповідальність, в інтересах місцевого населення».
Про значну увагу світової спільноти до питань, пов’язаних з місцевим самоврядуванням, свідчить той факт, що одна з цілей (№11) сталого розвитку ООН на 2016-2030 роки присвячена проблематиці розвитку громад (міст і населених пунктів).
Центр правової інформації з питань місцевого самоврядування Центральної міської бібліотеки ім. М. М. Коцюбинського пропонує до уваги виставку друкованих видань «Місцеве самоврядування і громадянське суспільство». Публікації часописів та книжкові видання присвячені складному та досить суперечливому історичному шляху, який пройшла самобутня система місцевого самоврядування в сучасних територіальних вимірах України.
Науковці констатують, що з плином століть функції місцевого самоврядування модернізувалися, але доцільним залишається актуалізація історичної спадщини як в пізнавальному плані, так і з метою запозичення позитивного досвіду для формування реально дієвої місцевої влади максимально наближеної до людини та її потреб.

Інформацію надала бібліограф Ольга Чирик

Немає коментарів:

Дописати коментар