Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

понеділок, 5 жовтня 2020 р.

Визнання батьківства, як підстава внесення змін до актових записів про народження

 

       Відповідно до Сімейного кодексу України права та обов'язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану.

Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

Заява жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, про визнання батьківства, може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану, як особисто, так і через представника, повноваження якого мають бути нотаріально засвідчені, або надіслана поштою.

За відсутності вищезазначеної заяви, батьківство щодо дитини може бути визнане на підставі рішенням суду за позовом матері, опікуна, піклувальника дитини, особи, яка утримує та виховує дитину, а також самої дитини, яка досягла повноліття, або особи, яка вважає себе батьком дитини.

Згідно з Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5 (зі змінами), рішення суду про визнання батьківства та заява про визнання батьківства є підставами для внесення змін в актові записи цивільного стану.

На підставі рішення суду про визнання батьківства в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов'язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

За наявності заяви матері та батька дитини про визнання батьківства в актовий запис про народження, в якому відомості про батька записані зі слів матері, уносяться відомості про батька, змінюється по батькові дитини і, на бажання батьків, змінюється її прізвище.

Якщо в актовому записі про народження дитини батьком указаний чоловік заявниці або інша особа, то в унесенні змін стосовно визнання батьківства має бути відмовлено до вирішення судом питання щодо виключення з актового запису про народження відомостей про батька.

Заява про визнання батьківства, яка є підставою для внесення змін, може бути подана до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про народження або за місцем постановлення рішення суду про визнання батьківства. У разі неможливості подання заяви особисто, вона може бути подана через представника, повноваження якого мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності, або надіслана поштою.

Після внесення відповідних змін до актового запису, видається нове свідоцтво про народження, на якому проставляється штамп "Повторно". Свідоцтво про державну реєстрацію, подане заявником для внесення змін, анулюється та знищується у встановленому порядку.

 

 

Головний спеціаліст

Чернігівського міського відділу

державної реєстрації актів

цивільного стану Північно – Східного

міжрегіонального управління

Міністерства юстиції (м. Суми)                               Наталія КИСЛИНСЬКА

Немає коментарів:

Дописати коментар