Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

пʼятницю, 12 червня 2020 р.

Інформація Чернігівського міського відділу ДРАЦС


Витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану з території іноземних держав

Дуже часто до спеціалістів відділів державної реєстрації актів цивільного стану звертаються громадяни з наступних питань: «Я народився у Латвійській Республіці, своє свідоцтво про народження загубив. Як мені його відновити?», або: «Для отримання спадщини мені необхідно довести родинні стосунки з дідусем, який народився в Туркменістані».  
Вирішення даного питання видається складним лише на перший погляд.
Після здобуття Україною незалежності наша держава активно працює в напрямку укладення багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів про надання правової допомоги у цивільних та сімейних справах, зокрема, щодо витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану.
Так, 22 січня 1993 року в місті Мінськ (Республіка Білорусь) в рамках країн СНД була підписана Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, яка набула чинності для України 14 липня 1995 року та застосовується нашою державою у відносинах з Республікою Білорусь, Азербайджанською Республікою, Республікою Узбекистан, Російською Федерацією, Республікою Казахстан, Республікою Таджикистан, Республікою Вірменія, Киргизькою Республікою, Республікою Молдова, Грузією та Туркменістаном.
Крім цього, на даний час Україною укладені або застосовується в порядку правонаступництва  договори про надання правової допомоги з такими країнами, як, наприклад, Республіка Польща, Канада, Латвійська Республіка, Республіка Кіпр, Соціалістична Республіка В’єтнам, КНДР, Республіка Болгарія, Турецька Республіка, Монголія, тощо.
Однак, найбільш актуальним для наших громадян все ж є витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану з території держав-членів СНД. Актуальність даного питання є зрозумілою, адже після розпаду СРСР значна кількість осіб, які переїхали на постійне проживання з території колишніх республік (нині  незалежних держав) і залишилися в Україні зіткнулися з проблемами втрати та отримання повторно документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, складених за межами території України.
Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, підписана країнами-членами Співдружності Незалежних Держав, значно спрощує порядок отримання документів про державну реєстрацію актів цивільного стану. Для цього зовсім непотрібно їхати за кордон!!!
Отже, для отримання документів про державну реєстрацію актів цивільного стану з території держав – учасників Конвенції громадянам необхідно:
- звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану незалежно від місця проживання чи реєстрації з паспортом або іншим паспортним документом;
- у разі зміни імені заявником, в тому числі зміни прізвища у зв’язку з реєстрацією шлюбу чи розірвання шлюбу – надати відповідні підтверджуючі документи (свідоцтво про шлюб, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища, свідоцтво про зміну імені, тощо);
- у випадку витребування документів щодо своїх близьких родичів - надати документи, які підтверджують родинні стосунки з вказаними особами.
         На підставі поданих документів  та  інформації, наданої заявником, складається анкета щодо витребування документу з-за кордону у двох примірниках, яка разом із проханням про надання правової допомоги та копіями наданих особою підтверджуючих документів направляється до Управління державної реєстрації відповідної області для подальшого направлення до компетентного органу юстиції іноземної держави.
         Особа отримує виданий іноземною державною документ також безпосередньо у відділі ДРАЦС за місцем звернення за отриманням правової допомоги.
         Водночас слід звернути увагу, що окремими двосторонніми договорами може бути передбачено  інший порядок витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану.
         Протягом 2019 року Чернігівським міським відділом ДРАЦС Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) було підготовлено та направлено 86 прохань про надання правової допомоги, найчастіше до таких країн як Російська Федерація, Республіка Білорусь, Республіка Казахстан, країни Прибалтики.


Головний спеціаліст
Чернігівського міського відділу
державної реєстрації актів
цивільного стану Північно – Східного
міжрегіонального управління
Міністерства юстиції (м. Суми)                                         Анна ФЕСЕНКО

Немає коментарів:

Дописати коментар