Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

понеділок, 1 червня 2020 р.

1 червня - Міжнародний день захисту дітей

                                   Конвенція про права дитини Організації Об`єднаних Націй є викладом принципів, яких повинні дотримуватися  уряди та окремі особи задля сприяння захисту нероздільних прав людини та дитини. З часу одноголосного прийняття на Генеральній Асамблеї ООН 20 листопада 1989 року, Конвенцію ратифікували уряди усіх країн (за винятком Сомалі та США).    Документ складається з 54 статей, що деталізують індивідуальні права осіб віком від народження до 18 років, якщо згідно застосованим законам повноліття не настає раніше.

                                    Ратифікуючи Конвенцію, уряди зобов`язуються забезпечити дитині безпечні та благополучні умови для зростання, доступ до високоякісної освіти та медичного захисту і загалом високий рівень життя.  Долучаючись до Конвенції, уряди погоджуються
захищати дітей від дискримінації, сексуальної та комерційної експлуатації, жорстокого поводження; приділяти особливу увагу дітям-сиротам, дітям-біженцям. Конвенція про права дитини є своєрідним еталоном, за допомогою якого можуть бути оцінені дії кожного уряду щодо покращення життя дітей.



                                   Підписавши Конвенцію ООН у 1991 році, Україна взяла на себе ряд зобов`язань з поліпшення добробуту дітей. Зокрема,  в 1993 р. в Києві створено Всеукраїнський комітет захисту дітей, а в квітні 2001 р. прийнято Закон України "Про охорону дитинства". Відповідно до законодавства дитина має право особисто звернутися до органу опіки та піклування, служби у справах дітей, центрів соціальних служб для дітей та молоді ( стаття 10 Закону України "Про охорону дитинства"). Крім, цього дитина має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів безпосередньо до суду, якщо вона досягла 14 років ( стаття 152 Сімейного кодексу України).

Чернігівський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді забезпечує організацію та проведення соціальної роботи із соціально незахищеними категоріями сімей, дітей та молоді,  які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. 

м. Чернігів, вул. Хлібопекарська, 24а (у приміщенні дитячого садку №54) 
e-mail: molodcenter@ukr.net


БЕЗКОШТОВНІ ПОСЛУГИ 
юриста, психолога, соціального педагога тел.  (0462) 678-607  
                                                                                                            (0462) 678-604  


Немає коментарів:

Дописати коментар