Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

суботу, 22 жовтня 2022 р.

21 жовтня 1672 року народився Пилип Орлик, автор першої Конституції в Україні

 

21 жовтня 1672 року народився Пилип Орлик, український політичний, державний і військовий діяч, Генеральний писар (1702–1709), гетьман Війська Запорозького у вигнанні (1710–1742), поет, публіцист. Найближчий соратник гетьмана Івана Мазепи, який став після його смерті гетьманом Війська Запорозького Правобережної України і автором першої Конституції в Україні, відомої як "Конституція Пилипа Орлика" (1710).

Конституція була укладена у двох примірниках: староукраїнською та латинською мовами. Конституція Орлика, написана латиною, зберігається в Національному архіві Швеції. Документ староукраїнською зберігається в Москві.

Пилип Орлик був не тільки найближчим помічником Івана Мазепи, але й став спадкоємцем його антимосковської політики, аж до своєї смерті у 1742 році домагаючись незалежності України. Тому він другий найбільш негативний український герой після Івана Мазепи у російській історичній традиції.

Усім хто цікавиться постаттю Пилипа Орлика пропонуємо ознайомитися з добіркою видань читальної зали центральної бібліотеки ім. М. Коцюбинського.





Немає коментарів:

Дописати коментар