Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

неділю, 27 червня 2021 р.

ДО 25-РІЧЧЯ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

            

        Конституція України, якою ми всі пишаємося
зійшла на власному національному грунті, але водночас увібрала найкращі надбання світової політико-правової думки, загальновизнані міжнародно-правові стандарти, що засвідчило належність нашої держави до сім’ї цивілізованих демократичних країн, її прагнення стати гідним членом світового співтовариства. Венеційська комісія (транспарентний орган, який пильнує за дотриманням і якістю законодавства в Європі), визнала нашу Конституцію однією з найкращих у Європі. «У ній закладено високі соціальні гарантії, але немає механізмів реалізації. Конституція не винна, що її не виконують, - зазначає Лілія Григорович, народний депутат багатьох скликань («Голос України, 2021, 8 червня, №106). На жаль, фактично кожен новий Президент намагався в той, чи інший спосіб змінювати її. А варто лишень було створити механізми, що оптимізують її виконання.»
Конституція України – це пряме і реальне втілення ідеї державотворення, ідеї української держави. З прийняттям цього доленосного документа було закріплено правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.
У Основному Законі найвищою соціальною цінністю визнана людина, її життя, її здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека (ст. 3). Отже, її права і свободи проголошені стратегічним конституційним пріоритетом української держави.
З нагоди 25-річчя з часу ухвалення Верховною Радою України Конституції України працівники читального залу бібліотеки підготували виставку однієї книги. За даними соціологічних опитувань, лише 10% українців знають про свої права, закріплені в Основному Законі держави, тому на виставці звернено увагу на статті, які гарантують права і свободи людини і громадянина, які у новій Конституції істотно розширені. Так, уперше конституційно закріплено право на життя (ст. 27); право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань (ст. 34); право на страйк (ст. 44); право на правову допомогу (ст. 59); право на свободу пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України та право громадян у будь-який час повернутися в Україну (ст.33). Окрім ознайомлення з базовими правами та свободами, виставка розповідає про державні символи України, закріплені Конституцією України.


    Напередодні відзначення 25-річчя Конституції України та 30-річчя Незалежності України в Чернігівській міській центральній бібліотеці ім. М. М. Коцюбинського відкрилася виставка мистецьких робіт та фотографій воїнів АТО «АртБліндаж: російсько - українська війна очима захисників України». Серед багатьох робіт наших воїнів - захисників на ній представлена робота дотична до теми нашої виставки, бо це символ нашої держави «Герб України», Ярослава Гаркуші, учасника бойових дій, виконана із сірників.
Запрошуємо всіх відвідати виставку за адресою: вул. Кирпоноса 22, Чернігівська міська бібліотека ім. М. Коцюбинського. Термін дії виставки: 26.06.21 – 31.08.21.


Аби не порушували Ваші права – читайте та знайте Конституцію України!





Немає коментарів:

Дописати коментар