Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

вівторок, 22 грудня 2020 р.

До 100-річчя від дня народження Миколи Руденка

 

Сьогодні, 19 грудня, 100 років від дня народження МИКОЛИ РУДЕНКА - відомого українського мислителя, письменника, філософа, економіста, космолога, інтелектуала, гуманіста, правозахисника і просвітника.
Моїх чуттів розвіяна руїна
Нагадує в пісках померлу річку.
Та є ще Бог…
І є ще Україна…
Для них я збережу у грудях свічку. Микола Руденко
Читальний зал бібліотеки ім. М. Коцюбинського одержав свіжі номери газет «Україна молода» та «Пенсійний кур’єр», в яких вміщені статті, присвячені 100-річному ювілею Миколи Руденка.

У статті «УЧЕНИЙ, ЯКИЙ ВИПЕРЕДИВ ЧАС» («Україна молода» № 126, 18-19 грудня 2020 року) автор, Василь Кушерець, голова правління Товариства «Знання» України, доктор філософських наук, професор, зазначає, що роботи Миколи Руденка «набувають особливої національної і загальнолюдської значущості в непевні часи викликів і небезпек, оскільки вони визначають, у якому напрямі розвиватиметься життя, які пріоритети і цінності стануть визначальними для людини і суспільства. Це стосується також пріоритетів розвитку науки і просвітництва. Визначальною особливістю є новаторські наукові праці Миколи Руденка, які органічно поєднують глибоку світоглядність з науковою фундаментальністю економічних, філософських та космологічних праць». Твори Руденка, що налякали ЦК КПРС: «Економічні монологи», «Енергія прогресу», «Формула Сонця» викривали збочення соціалістичного будівництва.
Микола Руденко створив Українську Гельсінську групу (УГГ) – найпотужнішу в СРСР громадську організацію, що переймалася захистом прав людини.
«Про створення групи Микола повідомив іноземних журналістів на спеціальній пресконференції в Москві. Для КДБ і ЦК КПРС це була бомба: ще три місяці Москва не знала, як реагувати на «український вибрик». За цей час УГГ опублікувала свої програмні документи, дані про Голодомор, репресії 30-х і 60-х років, знищення УПА, список політичних таборів та українських політв’язнів тощо.

Рішення про арешт Руденка ухвалювали на спеціальному засіданні ЦК КПРС. У лютому 1977 року Миколу заарештували, а в червні засудили до 7 років таборів і 5-ти років спецпоселення. Усі його книжки вилучили із бібліотек і продажу». Про нескорену випробуваннями особистість читайте у статті Мар’яна Білаша «ПОСМІВ РОЗВІНЧАТИ МАРКСА», яка надрукована у тижневику «Пенсійний кур’єр» № 51(917), 18 грудня 2020 року.
«Невільник той, хто душу не зберіг і став її двоногою тюрмою» - ця поетична строфа Миколи Руденка стала сенсом його життя.

































Немає коментарів:

Дописати коментар