Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

четвер, 10 грудня 2020 р.




 10 грудня - Міжнародний день прав людини


       Людські права у дослівному розумінню цього слова – це ті права, що належать особі через те, що вона є людиною. Ця, на перший погляд, проста ідея має серйозні соціальні та політичні наслідки. Права людини є не продуктом однієї культури, а відповідними стандартами, виробленими в результаті зусиль всієї міжнародної спільноти.

      Ідея прав людини пройшла довгий шлях розвитку, збагачуючись новими правами і свободами. Але лише у ХХ столітті права людини визнали головною цінністю, що відображено у відповідних міжнародних документах.

     10 грудня 1948 року Елеонора Рузвельт, пропонуючи на розгляд Генеральній Асамблеї ООН документ, який мав 30 статей і проголошував перелік прав, які належать кожній людині, сказала:  "Зараз ми стоїмо на порозі найбільшої події як у житті ООН, так і в житті всього людства. Ця декларація цілком може стати міжнародною Великою хартією вольностей для людей всього світу". Текст Загальної Декларації прав людини був перекладений 375-ми мовами та діалектами й став першим глобальним визначенням прав, якими володіють усі люди.

    Наявні права та свободи людини й громадянина в результаті наукової систематизації в історичному ракурсі було пізніше поділено на 3 покоління. Але масштабні зміни в суспільному та науковому житті людства в наш час зумовили виникнення 4 покоління прав людини, які пов’язані з можливістю людини самостійно розпоряджатися своїм тілом та прав, пов’язаних із розвитком цифрових технологій.


Символом розповсюдження універсальної ідеї захисту прав людини став логотип – переможець всесвітньої онлайн-кампанії зі створення логотипу прав людини. Його автор – Предаг Стакич (32-річний спеціаліст з графічного дизайну) з Сербії, який з’єднав два універсальних символи – руку і голуба – в один і створив новий. 23 вересня 2011 року під час проведення Генеральної Асамблеї ООН був визнаний світовим логотипом прав людини.

Про це вам розкажуть друковані видання книжкової виставки «Декларація прав людини – загальний стандарт соціальних відносин», яку пропонує до вашої уваги Центр правової інформації з питань місцевого самоврядування Чернігівської міської бібліотеки ім. М. М. Коцюбинського.

Підготувала бібліограф Чирик О. М.

Немає коментарів:

Дописати коментар