Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

середу, 5 серпня 2020 р.

Як протистояти платіжному шахрайству

     
  
     Тижневик  "Пенсійний кур`єр"№30 24 липня 2020 року повідомляє, що триває інформаційна кампанія, котру ініціював Національний банк  з метою навчити громадян основних правил безпеки під час використання платіжних карток для безготівкових та онлайн-платежів.
    Кампанія почалася 7 липня і триватиме до кінця серпня.У ній беруть участь НБУ, Кіберполіція, найсолідніші банки і платіжні  системи України, мобільні оператори та інтернет-магазини, котрі через засоби масової інформації та на своїх сайтах розміщують рекомендації, дотримання яких дасть змогу уникнути платіжного шахрайства. 
    За    даними НБУ, минулого року в Україні сталося майже 72 тисячі випадків незаконних дій із платіжними картками. У середньому на одну незаконну операцію припадало 2100 грн. І хоча це на  на 16% менше, ніж  2018 року, загальна ситуація з платіжним шахрайством залишається напруженою, адже шахраї опановують нові  методи. Зокрема, доволі часто злочинці під виглядом працівників державних органів (соціального захисту, Пенсійного фонду тощо) обіцяють громадянам "карантинну" грошову допомогу і для  її одержання виманюють у людей конфіденційну інформацію про реквізити платіжних карток.
    НБУ  звертає увагу на те, що    понад  50%  шахрайств із платіжними картками відбувається під час інтернет операцій, і закликає бути особливо пильними, здійснюючи  оплату онлайн.
    Проконсультуватись щодо безпеки платіжних карток можна за телефонами гарячої лінії  НБУ 0-800-505-240. 
    Якщо шахраї вже отримали доступ до вашої платіжної картки, після її блокування вам обовя'зково потрібно звернутися в Кіберполіцію за номером 0-800-505-170 або онлайн за посиланням https://сyberpolice.gov.ua/. 
    Докладніше читайте в газеті "Пенсійний кур`єр"   № 30 24 липня 2020 року, яка       надійшла  до бібліотеки. Довідки за телефоном 77-51-20.

Немає коментарів:

Дописати коментар