Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

понеділок, 20 липня 2020 р.

Реєстрація народження дитини батьками, які мають різні прізвища

      Відповідно до Наказу  МУЮ № 52/5 від 18.10.2000 року (зі змінами) «Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні» на підставі медичного свідоцтва про народження (форми 103/о) або довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма 103-1/о) та висновку про підтверження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я (в разі народженння дитини поза закладом охорони здоров’я), паспортів або паспортних документів, що посвідчують особи батьків, батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації.
         Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєння їй прізвища, власного імені  та по батькові. Походження дитини від подружжя визначається на підставі свідоцтва про шлюб  та документу закладу охорони здоровя про народження дружиною дитини. Права та обовязки  матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану. 
Якщо батьки мають спільне прізвище, це прізвище присвоюється дітям. При державній реєстації народження дитини у випадку перебування її батьків у шлюбі з різними прізвищами, за згодою батьків, що підтверджується спільною заявою про державну реєстрацію народження, дитині присвоюється прізвище батька або матері , або подвійне прізвище, утворене шляхом поєднання їхніх прізвищ, про що робиться відповідний запис у графі «Для відміток» актового запису про народження , який засвідчується підписами батьків.
У разі присвоєння дитині подвійного прізвища, батьки зазначають у заяві з якого прізвища (батька чи матері) має починатися прізвище дитини.
У тому разі, якщо мати та/або батько дитини не можуть подати спільну заяву про державну реєстрацію народження її та/або його  письмова згода про присвоєння прізвища дитині, справжність підпису на якій має бути подана через представника, повноваження якого, мають ґрунтуватись на нотаріально посвідченій довіреності.
За відсутності згоди, дитині присвоюється прізвище на підставі рішення органу опіки та піклування або суду.
Власне імя дитині присвоюється за згодою батьків. Дитині може бути присвоєно не більше двох  власних імен, якщо інше не випливає  із  звичаю національної меншини, до якої належить мати і / або батько. За відсутності згоди між батьками, дитині присвоюється прізвище чи ім’я на підставі рішення органу опіки та піклування або суду.
По батькові дитині присвоюється за власним іменем батька. Якщо батько має подвійне власне ім’я, то по батькові дитині присвоюється за одним із них на вибір батьків. На прохання батьків по батькові може також присвоюватись згідно з національними традиціями або не присвоюватись взагалі.

Головний спеціаліст
Чернігівського міського відділу
державної реєстрації актів
цивільного стану Північно – Східного
міжрегіонального управління
Міністерства юстиції (м. Суми)                                            Ірина МАНІНА

Немає коментарів:

Дописати коментар