Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Інформація Чернігівського міського відділу ДРАЦС

Ви вирішили випробувати вдачу в іншій країні? 
   Все частіше в реаліях сьогодення громадяни України навчаються, працюють, одружуються, деякий час проживають за кордонами нашої держави. Для того щоб Ваші документи за межами України були дійсними – їх необхідно легалізувати, шляхом консульської легалізації для країн, які не є учасниками Гаазької Конвенції 1961 року або шляхом проставлення апостилю для країн – учасників Конвенції.
Цікаво, Гаазька Конвенція...?
Так, велика кількість держав у всьому світі уклали договір, який значно спростив процедуру визнання автентичності офіційних документів за кордоном. Гаазька Конвенція від 5 жовтня 1961 року скасовує вимоги обов’язкової легалізації офіційних документів за кордоном і проголошує введення апостиля. Саме проставлення апостиля значно спрощує процес легалізації документів для країн - учасниць Конвенції. З тих пір, процедура проставлення апостиля використовується дуже часто по всьому світу.
Що ж таке апостилізація документів?
Останнім часом це досить популярний напрям в нашій країні. Апостиль фактично підтверджує справжність підписів, печаток на офіційних документах, виданих в Україні. Відповідно до норм чинного законодавства апостиль – це спеціальний штамп, який проставляється для посвідчення автентичності підпису, якості, в якій виступала особа, що підписала документ, та у відповідному випадку, автентичності відбитку печатки або штампу, якими скріплений документ, тобто підтверджує законність певного документу.
Де він проставляється?
Апостиль поставляється на самому документі або на окремому аркуші, що скріплюється з оригіналом документа, також він повинен відповідати зразку, що додається до Гаазької Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів від 05 жовтня 1961 року.
А на яких саме документах проставляється апостиль Міністерством юстиції України?
Проставлення Міністерством юстиції України апостиля здійснюється на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України. Найчастіше до нашого відділу звертаються громадяни з питань апостилізації свідоцтв про народження, шлюб та розлучення. Так, у минулому році нашим відділом забезпечено проставлення 885 апостилів.
Для яких країни найчастіше оформлюються документи з проставлення апостиля?
Це Італія, Іспанія, Індія, Ізраїль, Франція, Німмечина, Туреччина.
Отже, скільки коштує така послуга?
Плата за надання послуг з проставляння апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України і призначених для використання на території інших держав для:
- громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства - 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (51 грн.);
- юридичних осіб - 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн.).
Чи можна отримати апостилізований документ в день подачі заяви до територіальних органів Міністерства юстиції України?
Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2 робочих днів. А у разі необхідності отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, а також здійснення перевірки документів про державну реєстрацію актів цивільного стану у випадках відсутності відомостей про них у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та/або виникнення сумніву щодо їх достовірності строк розгляду документів на проставлення апостиля може бути продовжено до 20 робочих днів.
Куди можна звернутись у місті Чернігові для отримання такої послуги?
Запрошуємо всіх бажаючих апостилізувати документи до Чернігівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) за адресою: м. Чернігів, вул. Пушкіна, 15. Контактний телефон: (0462) 67 80 69. Електронна адреса: vcs@cnm.cn.drsu.gov.ua. Також Ви можете записатись на прийом до відділу в зручний для Вас час, задати питання в онлайн режимі, подати заяви на реєстрацію актів цивільного стану на порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» https://dracs.minjust.gov.ua.


Заступник начальника
Чернігівського міського відділу
державної реєстрації актів
цивільного стану Північно – Східного
міжрегіонального управління
Міністерства юстиції (м. Суми)                                           Світлана ТРЯНОВА

Немає коментарів:

Дописати коментар