Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

вівторок, 28 квітня 2020 р.

Всесвітній День охорони праці

              28 квітня понад сто країн світу відзначають Всесвітній День охорони праці. Ідея проведення  Всесвітнього Дня охорони праці бере початок від Дня вшанування пам'яті працівників які загинули на роботі. Його вперше організували американські і канадські робітники в 1989 році. У 1996 році Міжнародна Організація праці (МОП) приєдналась до ініціативи Міжнародної конференції вільних профспілок про визнання 28 квітня всесвітнім Днем охорони праці, який вперше офіційно був відзначений в 2003 році. Цей день об'єднує всіх хто забезпечує право кожного працівника на кожному робочому місці на здорові та безпечні умови праці.
             В Україні День охорони праці відзначається з 2006 року. Його запроваджено, щоб привернути  увагу суспільства, органів державної влади, суб'єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам  на виробництві та професійним захворюванням в країні.
              В Основному Законі - Конституції України (ст.43 зазначено: "Кожен має право на належні, безпечні й здорові умови праці, на заробітну плату не нижчу від визначеної законом"). Зазначені права реалізуються шляхом виконання вимог, викладених у Кодексі законів про працю, а також законах: "Про охорону праці", "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності", "Про охорону здоров'я", "Про пожежну безпеку" та ін.
              Девіз Дня охорони праці 2020 року: "Зупинимо пандемію: безпека і здоров'я на роботі можуть врятувати життя". Тему змінено через поширення коронавірусної інфекції COVID-19. До початку пандемії МОП планувала присвятити День ОП 2020 іншій проблемі - насильство і домагання в сфері праці.


Немає коментарів:

Дописати коментар