Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

середу, 14 березня 2018 р.

З'явилися офіційні роз'яснення до похоронної "поправки Лозового" (джерело сайт СЬОГОДНІ.ua)

 

Інформація, яку активно поширюють ЗМІ, що дозвіл на похорон з 15 березня 2018 надавати тільки після рішення суду, не відповідає дійсності.

"За новелами кримінально-процесуального кодексу України, будь-яку експертизу, в тому числі судово-медичну, з 15.03.2018 може призначати слідчий суддя, але тільки в рамках кримінального провадження. Тобто, у випадках насильницької смерті, і тільки після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення", – повідомляє прес-служба Апеляційного суду Івано-Франківської області.
Адже тільки експерт може видати лікарське свідоцтво про смерть, що настала внаслідок травми, отруєння, ураження струмом, дії інших зовнішніх факторів, раптової смерті немовлят, і якщо особистість померлого не встановлена.
Якщо ж людина померла природною смертю, дія нововведень кримінально-процесуального законодавства на процедуру видачі дозволу для його поховання не поширюється. Правила поховання в Україні не змінилися, змінився тільки суб'єкт, який призначає експертизу: не слідчий, а слідчий суддя.
Коли слідчому доведеться звертатися до слідчого судді з клопотанням про призначення експертизи, то воно буде розглядатися слідчим суддею негайно і без всяких зволікань.
Висновок експерта проводиться на основі Акту судово-медичного дослідження та результатів аналізів, в місячний термін з моменту призначення експертизи, але тіло віддається на поховання після завершення розтину. Проведення експертизи на правила поховання також не впливає.

Немає коментарів:

Дописати коментар