Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

понеділок, 9 листопада 2020 р.

ДО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

    



     Ще до проголошення незалежності України, 26 жовтня 1989 року було ухвалено Закон "Про надання українській мові статусу державної". 
16 липня 2019 року набув чинності закон  "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Частина законодавчих норм почала діяти, однак  більшість положень про використання української мови набуватимуть чинності протягом найближчих років.  

     Відповідно до документа статус української мови як єдиної державної мови в Україні визначається виключно Конституцією України ( стаття 10). 

Стаття 1.

 7.   Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов' язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування,а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим Законом. 


Стаття 2. 

 1.Цей Закон регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя, визначених законом, на всій території України.

2.Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів. 

Стаття 3.

  1.  Завданнями закону є:

1) захист державного статусу української мови;

2) утвердження української мови як мови міжетнічного спілкування в Україні; 

3) забезпечення функціонування державної мови як інструмента об 'єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності й національної безпеки; 

У понеділок, 9 листопада о 9-й годині ранку, всі бажаючі отримали змогу перевірити свої знання з української мови під час ювілейного ХХ Радіодиктанту національної єдності. Цього року він охопив значно ширшу аудиторію, оскільки його транслювали на всіх платформах «UA: Суспільне мовлення» - на «Українському радіо», радіо «Культура», «UA: Першому», всіх регіональних каналах, на фейсбук-сторінках Суспільного та каналах Суспільного в YouTube. Базовою локацією заходу стала зала столичної бібліотеки ім. В. Вернадського. 

Перший Радіодиктант національної єдності відбувся в травні 2000 році до Дня Кирила й Мефодія та з нагоди дати перепоховання Тараса Шевченка.


Особливістю цьогорічної акції став той прикрий факт, що група колишніх депутатів Верховної Ради спробувала відмінити прийнятий Закон про мову через Конституційний Суд. «Дуже символічно, що ми проводимо цей брифінг, присвячений ХХ ювілейному Радіодиктанту в день, коли в закритому режимі висока палата Конституційного Суду України вкотре розглядає конституційність Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної»,  повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. — Деякі депутати минулого скликання вважають його не конституційним». (джерело: "Україна молода" №108, 6-7 листопада 2020 року)


Немає коментарів:

Дописати коментар