Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

понеділок, 16 листопада 2020 р.

16 листопада - Міжнародний день толерантності

 



16 листопада у всьому світі відзначається Міжнародний день толерантності.

Його запровадили у 1996 році за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Саме цього дня ЮНЕСКО ухвалило Декларацію принципів терпимості (http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=995_503). 

У Декларації йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ця Декларація розвиває принципи, які були сформульовані ще у 1948 році у Загальній декларації прав людини.

Як заявлено в Декларації принципів терпимості, «терпимість – це те, що робить можливим досягнення миру та веде від культури війни до культури миру».

Цього дня за традицією у різних країнах світу проводяться акції, спрямовані проти екстремізму, різноманітних форм дискримінації та проявів нетерпимості.

«ДОВГИЙ ШЛЯХ ДО СВОБОДИ: АВТОБІОГРАФІЯ НЕЛЬСОНА МАНДЕЛИ» - нова книга, що надійшла до читального залу бібліотеки, - відомого борця за свободу свого народу, президента ПАР, правозахисника та юриста. Надто величною була постать автора, що відсидівши 27 років у в’язниці, спромігся не озлитися, не жити ненавистю до ворога, а навпаки, знайти в собі достатньо любові, щоб, перемігши апартеїд, не мститися білим, а закласти тривкий фундамент нерасистської Південної Африки, що стала рідним домом для всіх: чорних, індійців, кольорових, білих… За власним висловом Мандели, «у в'язниці моя лють проти білих поменшала, а ненависть до системи, навпаки зросла. Я хотів, щоб Південна Африка побачила, що я любив навіть своїх ворогів, але ненавидів систему, що нацькувала нас одне на одного». Книга призначена для широкого кола читачів, які прагнуть розширити власне уявлення про свободу і ціну, яку за неї сплатили інші народи. Цей твір непересічної особистості і справжнього лідера додасть кожному читачеві снаги, терпіння та мудрості пройти свій особистий «шлях до свободи».

Принагідно складаємо щиру дяку Олегу Заболотному. Пан Олег уже впродовж кількох років надає меценатську допомогу бібліотеці ім. М. Коцюбинського. Завдяки йому читальна зала бібліотеки одержала близько сотні книжок з  мистецтва, історії, філософії, права. Зокрема, і цю книгу також.

Немає коментарів:

Дописати коментар