Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

пʼятницю, 7 серпня 2020 р.

Національна книга пам`яті жертв голодомору 1932 - 1933 років в Україні. Чернігівська область

    
       7 серпня 1932 року за ініціативою Й. Сталіна  запроваджується   постанова Центрального виконавчого  комітету і Ради народних комісарів  "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації за зміцнення суспільної (соціалістичної) власності", відома в народі як Закон "про п'ять колосків".  
    Сумнозвісний Закон став передвісником Голодомору. Він передбачав за розкрадання колгоспного майна (а таким вважалися навіть кілька колосків, які перезимували під снігом на полі) розстріл на місці та конфіскацію майна. За наявності пом`якшуючих обставин покарання передбачало 10 років ув`язнення в таборах. Амністія заборонялася. І це при тому, що за тодішнім законодавством навіть навмисне убивство каралося ув`язненням  до 10 років. А за крадіжку чужого майна давали до трьох місяців примусових робіт. 
   У 1932 - 1933 роках голодомор забрав життя більше семи мільйонів українців.
    Якими були масштаби  страшних "жнив скорботи"на Чернігівщині  - напевно встановити повністю вже неможливо. На превеликий жаль, імена тисяч жертв назавжди залишаться  невідомими. Невідомими, проте не забутими. Чи не кожна родина на Чернігівщині відчула на собі страхітливий удар Голодомору. Про це свідчать документи і спомини сучасників з усіх куточків Чернігівщини, які зібрані в книзі: 
    Національна книга пам`яті жертв Голодомору 1932 - 1933 років в Україні. Чернігівська область/ Український інститут національної пам`яті, Чернігівська обласна державна адміністрація, Чернігівська обласна рада; Редколегія: В.М. Хоменко та ін. - Чернігів: Деснянська правда, 2008. - 1060 с.
    До обласного тому Національної книги пам`яті увійшли мартиролог, добірка документів, свідчення очевидців ,а також додатки й покажчики. На підставі нововиявлених і маловідомих документів та матеріалів у книзі відтворено цілісну картину гуманітарної катастрофи, що спіткала  Чернігівську область, як і всю Україну.
  
    Книга  знаходиться у  фонді читальної зали  Центральної міської бібліотеки імені Коцюбинського. Довідки за телефоном: 77 - 51 - 20.
 
   

Немає коментарів:

Дописати коментар