Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

вівторок, 28 липня 2020 р.

Червона книга України - важливий природоохоронний документ

 

   Продовжуючи розмову про екологічні проблеми і охорону  навколишнього    середовища пропонуємо звернути увагу на  "Червону книгу України", яка представлена на книжковій  виставці  "До Дня екологічного боргу в Україні".
      Ми постійно чуємо,  що "природу слід охороняти". Ми звикли до цього заклику і навіть не замислюємося над його значенням. Ми скептично ставимося до прогнозів учених, що вже  недалекі ті часи, коли ми змінимо умови життя на планеті настільки, що під загрозою опиниться наше власне існування... 
      Живі істоти створені не людиною.  Ми не можемо розпоряджатися їх долею, вирішувати, кому з них  можна існувати, а кому - ні. Ми не маємо права руйнувати те, що створювалося не нами.   
           Основні принципи поводження людини з живими організмами  визначаються Конституцією України.  Стаття 66. Кожен зобов`язаний не заподіювати  шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.
         Природна спадщина є таким самим надбанням, як і спадщина культурна. Наші предки зберегли для нас Софію Київську, твори Кобзаря, руїни Херсонеса ...  Ми пишаємося ними і маємо залишити їх для наших нащадків. Так само ми дістали у спадщину і маємо залишити для нащадків природу та пишатися Карпатами, херсонськими степами, плавнями Дунаю, Дніпра, Десни. 
         Червона книга є основою для охорони та відтворення найціннішої та найуразливішої частки нашої природної спадщини - рідкісних і  зникаючих видів живих істот. Її ведення визначається Законом " Про Червону книгу України". Охорона і відтворення занесених до неї видів, крім цього закону, визначається ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про тваринний світ ", " Про рослинний світ", "Про природно-заповідний фонд України". Червона книга - це  документ, який, визначає які  види тварин і рослин  потребують  особливої уваги та допомагає небайдужим  захистити їх.

Немає коментарів:

Дописати коментар