Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

вівторок, 7 липня 2020 р.

7 липня - День працівника природно-заповідної справи


   Папа Римський Франциск присвячує наступний рік своєї діяльності проблемам збереження довкілля. Цьогоріч у травні виповнилось п`ять років від виходу енцикліки  Папи "Laudato Si'." Це головний документ Ватикану,  котрий далекоглядно вирішили присвятити "охороні спільного дому", тобто збереженню навколишнього середовища. Тож упродовж року (до травня 2021 року) Ватикан ініціюватиме на світовій арені дискусії та заходи, присвячені охороні довкілля. Серед запланованих заходів - спеціальна молитва за Землю і людство, зустрічі релігійних лідерів, а також круглий стіл  про проблеми довкілля у рамках Всесвітнього економічного форуму у Давосі у 2021 році. На завершення планується наукова конференція, музичний концерт, і вручення перших премій "Laudato Si`",  лауреатами яких стануть люди, котрі зробили внесок у захист "спільного дому".   

   Україна впевнено  рухається шляхом євроінтеграції і тому прагне брати участь у Європейській зеленій угоді (European Grin Deal), яка є частиною реформ та економічного зростання нашої держави. Нагадаємо, що її було представлено у грудні 2019 року президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Лейєн. Європейська зелена угода передбачає здійснення комплексу заходів, за допомогою яких Європа має стати кліматично - нейтральним континентом до 2050 року. Зауважимо, що 24 січня 2020 року Кабінетом Міністрів України було створено міжвідомчу групу з питань координації подолання наслідків зміни клімату в рамках вищевказаної ініціативи. Крім того, 2 червня цього року було прийнято Закон України  "Про  внесення  змін до Лісового кодексу України щодо проведення  національної інвентаризації лісів", які знищуються  останнім часом. Також стоїть питання щодо реформування екологічного податку, введення  якого сприяє зменшенню рівня забруднення навколишнього середовища та акумуляції коштів на заходи зі збереження і відновлення природних ресурсів садово-паркових об'єктів,  біосферних заповідників, якими так багата Україна. З 1992 року в Україні діє " Закон про природно-заповідний фонд України". Основним завданням природних заповідників є збереження екосистем та спонтанних природних процесів у них.

    До Дня працівників природно-заповідної справи та з метою формування екологічної культури, сучасного природоохоронного мислення бібліотека  ім. М. Коцюбинського пропонує ознайомитися з добіркою книг і фотоальбомів про унікальні куточки нашої планети, ботанічні сади та дендропарки, біосферні заповідні території та національні парки України. Подорожуйте на сторінках фотокниг чарівними куточками Європи знайомтесь із заповідними місцями України.

,

Немає коментарів:

Дописати коментар