Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

пʼятницю, 24 липня 2020 р.

24 липня - День екологічного боргу в Україні

       День екологічного боргу настає тоді, коли кількість використаних ресурсів перевищує той обсяг, який Земля здатна відновити за рік.  Ідею відзначати  День екологічного боргу (Earth  Overshoot Day)  вперше озвучила Всесвітня мережа екологічного сліду (Global Footprint Network), щоб привернути увагу до проблеми ненормованого витрачання природних багатств планети. Чим раніше настає день екоборгу, тим більше ми заборгували планеті і майбутнім поколінням, і навпаки, чим ближче до кінця року зміщується дата, тим борг менше. 
           Кожна країна "позичає" у планети зі своєю швидкістю, тому день екоборгу припадає на різні дні. В Україні день екоборгу в цьому році настає 24 липня, для планети День  екоборгу настане пізніше  -  22 серпня.  В цьому році при визначенні екологічного сліду були враховані наслідки пандеміі короновірусу. Всесвітня мережа екологічного сліду об`єднала найнадійніші дані і сформувала найбільш розумні припущення для оцінки поточної ситуації з ресурсами людства. Дослідницька група дійшла до висновку про скорочення світового екологічного сліду на 9,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
          Визначити власний екологічний борг можна за допомогою калькулятора екосліду.http://www.footprintcalculator.org/

          Щоб  привернути увагу до найважливіших проблем екології, які виникли у взаємовідносинах людини і природи, читальний зал бібліотеки  організував книжкову виставку до Дня екологічного боргу. Тут зібрані книги про демографічний вибух 20-го сторіччя і урбанізацію, екологічні процеси змін навколишнього середовища, економічні наслідки забруднення та його вплив на стан біосфери і здоров'я людей, питання раціонального природокористування і охорони навколишнього середовища, умови подальшого функціонування системи "Суспільство - природа". Також на виставці представлені книги з екологічних проблем  Чернігівщини.  

Немає коментарів:

Дописати коментар