Через правову культуру - до громадянського суспільства

Вибрати мову

вівторок, 28 липня 2020 р.

До 140-річчя Володимира Винниченка

До 140 - річчя від дня народження Володимира Винниченка читальний зал бібліотеки ім. М. Коцюбинського підготував книжкову виставку "Грані таланту Володимира Винниченка". Володимир Винниченко посідає помітне місце в історії України. Стисло охарактеризувати особистість Володимира Винниченка дуже непросто. Він беспосередній учасник політичного та державотворчого процесу української історії перших десятиліть ХХ століття. У 1917 році Володимир Винниченко став одним з організаторів і керівників Центральної Ради, а згодом - головою першого українського уряду - Генерального секретаріату. Він був автором та співавтором усіх головних законодавчих актів УЦР, у тому числі 4-х Універсалів Центральної Ради.            

  
 
Після повалення гетьманату П. Скоропадського Винниченко став одним з керівників Директорії - нового уряду Української народної республіки. Протягом 1919 -1920 рр. В. Винниченко написав 3-томний мемуарно-публіцистичний твір «Відродження нації», де виклав власні погляди на українську революцію. У своїх політичних уподобаннях В. Винниченко коливався між українською національною самостійницькою платформою і концепцією української радянської республіки. 
Не бажаючи брати на себе відповідальність за помилкову, як він уважав, політику уряду УНР, письменник 1919 року виїхав до Австрії. У роки чужоземної інтервенції й кривавої громадянської війни Винниченко бачив національну роз'єднаність українців, що зумовила поразки в будівництві держави. 
             Винниченко-політик ніколи не прагнув власного підвищення, він намагався підпорядкувати своє «Я» суспільним потребам. Саме тому він відкинув пропозицію політичних сил УНР взяти на себе диктаторські повноваження у січні 1919 р. і без будь-яких зволікань залишив посаду голови Директорії в лютому 1919 р., відхилив можливість потрапити на вищі щаблі влади в УРСР у 1920 р..
              Не втрачає свого наукового, теоретичного значення його внесок в історіографію, глибоке осмислення суспільних, геополітичних процесів ХХ століття,велетенська епістолярія, публіцистика, а ще 40 книжок щоденника. 
        А бібліотека має унікальне 4 - томне видання "Щоденників" Володимира Винниченка Канадського Інституту Українських Студій та окремо видану працю "Перед новим етапом (наші позиції)", видану у Торонто  в 1938 році, які представлені на виставці.

Немає коментарів:

Дописати коментар